Efter en ganska intensiv arbetsvecka med arbetstid från tidig morgon till sen kväll samt hemmasittande med krånglig mage såg jag fram emot en helg utan förpliktelser. Ett åtagande som jag absolut inte ville missa var svampplockning tillsammans med K som kommit på tillfälligt besök från Frankrike.
Efter att på lördag morgon skrivit ner inköpslistan för kommande kvälls middag och svept i mig en espresso var jag redo att sätt mig i bilen för att åka den dryga halvtimme det tar att komma till K. Det var ganska kyligt och ruggigt ute så jag hade begränsade förhoppningar över att det skulle bli en angenäm vistelse ute i skogen. När väl den första rödgula trumpeten hittade in i korgen kändes allt mycket varmare. Efter en knapp timme hade vi fyllt våra korgar och begav oss hemåt för att ta en kopp kaffe innan det blev dags för mig att tänka på att vända hemåt för att förbereda kvällens middag till mig själv och det hästbesök som E varit värd för under dagen.
Det hade beställts kalkon till middagen i ett tidigare skede, men varken E eller jag kom ihåg att plocka ut en ur frysen under fredagen, så det fick bli två välhängda myskankor istället. De tinar betydligt fortare och är dessutom enklare att tillaga. Efter att jag styckat upp ankan och brynt delarna lägger jag ner dem i en panna fylld med rotsaker, lök, paprika och svamp tillsammans med röksalt och valfritt sött vin. Sedan får allt ligga i ugn under lock på 125 grader i närmare två timmar. Tillsammans med klyftpotatis och svampsås blir det en brakmiddag som får vem som helst att falla i paltkoma. Som förrätt lagade jag en ceviche som med god aptit förtärdes av samtliga förutom en som har jättesvårt för koriander. Det blev ingen efterrätt då jag missförstått varför vi tagit upp en paj ur frysen. Den hade man tydligen tagit som mellanmål medan redan tidigare när jag varit borta för att fylla korgen med svamp.
Idag tog jag en rejäl sovmorgon till en halvtimme innan klockan han visa tvåsiffrigt. Efter en hel del vånda gick jag ut för att tömma gödselkärrorna och eventuellt börja med att tilläggsisolera pelargonrummet. E hade dock problem med 4-hjulingen där startmotorn inte vill, så jag kom på andra tankar och beslöt mig för att inte göra någonting mer under dagen.
Efter att någon timmes surande i läshörnan bestämde jag mig i alla fall för att göra vårt smarta hem ytterligare lite smartare. Jag installerade ett WIFi-relä ovanför diskbänken så att man kan stänga av den från mobiltelefonen när man satt sig i soffan och insett att man glömt att stänga av belysningen. Även belysningen i köket fick ett dimningsbart relä så att man kan styra det efter fantasins begränsningar. Jordkällaren utrustades med en temperaturmätare så att vi vet om den håller en godtagbar temperatur. Just nu är det 0.1 grader utomhus och i jordkällaren är det 5.2 grader.