Från automatisk bevattning och ventilation övergår vi nu i lite mer traditionella oldingsformer. Idag införskaffade vi några vitlökar och vårlökar som satts ner i jorden på varsitt håll. Vitlökarna sattes i en av odlingslådorna nere i gropen. Först rensade jag ut lådorna från säsongens odlingsrester. En och annan potatis och några lökar fanns fortfarande kvar i jorden. Än levererar kålplantan, så den fick stå kvar. Lådorna preparerades med stall- och hönsgödsel för att ge en bra start. Tre rader vitlöksklyftor sattes ner i en av lådorna, de resterande får stå orörda till nästa år. Ärt- och bönbågarna flyttades till halvcirkeln för att följa “växelbruksschemat”.
Bönorna som jag tidigare satte kokonger runt togs till vara för att kunna sättas i jorden när den “reder sig”. I år hann vi inte riktigt med att skörda brytbönorna i tid. Det kan bero på att vi haft ett överflöd av tomater. Nästa år ska jag bli bättre på att ta till vara på allt som kommer upp ur jorden. Dillen hann jag inte med att toka innan den vissnade liksom en hel del andra kryddor. Nu är det inte för sent, men det börjar bli lite bråttom. Jag tycker inte att soltorken har fungerat så bra som förra året. Kanske det var mer sol i lutet av kryddperioden, eller så har jag helt enkelt bara varit lat.
Efter att vitlöken kommit ner i jorden och täckts av halm gick jag ut i skogen för att plocka lite trattkantareller. Det blev en hel korg full. Kantarellerna ligger nu och torkar i ugnen samtidigt som ankan tillagas i den andra.
Efter äventyret i skogen rensade jag ut rundeln med solrosor för att ge plats åt lite vårlökar i olika höjd och färg. Det blir spännande att se hur det kommer att bli. Solrosorna tog sig och har varit ett trevligt inslag i trädgården.