Ett kök ska vara funktionellt, och man ska trivas i det. Även om man från början har ordning i alla lådor och på alla hyllor, samlar man på sig en hel del saker som man både behöver , och sådana som man inte behöver. Speciellt inte dubbletter eller flerdubbla uppsättningar av samma sak. Till slut blir det kaos i alla lådor. Var sak bör ha sin självklara placering samtidigt som man inte vill ha det för plottrigt. Nu har jag börjat rensa i lådorna och försöker spara sådant som jag använder och ge bort lite av överflödet. Lite ramar i lådorna håller ordning på bunkar, skärbrädor, mixerstav och diverse torrvaror. Tar man en låda åt gången och funderar så blir det inte så jobbigt. Framför allt blir det mer plats åt det “nödvändiga” när man gör sig av med sådant som man aldrig använder.
Man brukar säga att begränsningar skapar kreativitet. Det är kanske sant, men för mig är också en förutsättning att det är ordning. Annars känns det mest som att man kämpar i motvind, och bara vill få allt överstökat. Just nu trivs jag med brödbak samtidigt som jag blancherar broccoli, förbereder klyftpotatis och grillar en fläskkarré i rotisseriet och förbereder en glöggsås.