Julaftons morgon bjuder på ett frostbeklätt landskap i kombination med solsken. Nu har jag några timmars lugn innan köket omvandlas till ett slagfält där olika krigsherrar slåss om bänkytor, redskap och hushållsapparater för att förädla julbordets råvaror. Kökets motsvarighet till fätsjukhuset blir diskmaskinerna som kommer få gå på knäna för att ta hand om och ge nytt liv åt allt nedsölat materiel. Soporna kommer fyllas med förpackningslik på nolltid. Julmiddagen är förlagd till morgondagen, men det är mycket som ska förberedas. Själv ska jag försöka hitta plats i köket till att laga grillade kamben med potatismos och coleslaw till kvällens middag.
Under eftermiddagen skördade jag några av de sista morötterna till coleslaw och fortsatte med mitt rörelsesensorprojekt. Isen har lagt sig på dammen och ett lätt snöfall inträffade efter Kalle, som konsumerades tillsammans med en ask ljusa praliner. Nu har jag satt in kambenen i ugnen. De ska penslas med Coca-cola-såsen som jag tidigare kokat kambenen i. Mitt recept är att bryna lök och vitlök, hälla på två korkar “Liquid smoke” tillsammans med tomatpuré och en burk krossade tomater. En flaska “ful-cola” tillsammans med en halv näve salt ger den slutliga touchen. Kambenen får sjuda en timme i såsen som reduceras efter att kambenen lagts åt sidan för att vila fram till själva ugnsgrillningen. Under grillningen vänds benen flera gånger och penslas med såsen tills det ser så där gott ut som i sista serierutan i ett riktigt bra Asterix-äventyr. Potatismos och coleslaw får utgöra kolhydraterna i måltiden.