Monthly Archives: april 2021

Valborg

Nu har jag klämt allt för mycket på PET-flaskor för att mata mina plantor med vatten! Undrar om det inte skulle fungera med en sådan där renblåsare som man har till tryckluft. Om man skulle ändra kopplingen så att man kan sätta dit en vattenslang, skulle inte det kunna fungera. Nja, inte utan att fixa en stril och en reduceringsventil. Efter lite letande och klurande hittade jag några delar som med lite svarvande och modifikationer kunde sättas fast på änden av renblåsningsmackapären. Nu har jag en bevattningsstav för känsliga växter, nu ska jag bara koppla in vattnet. Jag väntar fortfarande på lite kopplingar med posten för att kunna komma i mål och slippa krama vattnet ur mina allt mer skrynkliga flaskor. Under veckan har jag skruvat ihop alla 8 lådor och gjort klart bevattningsarmaturen med fyra olika bevattningszoner. Idag sprutmålade jag hälften av lådorna i svart slamfärg. De kommer behöva en omgång till när färgen sugit in och torkat. Sedan ska de kläs med plast på insidan, förses med fuktslang och fyllas med jord. Helgen är räddad!

Alla mina lådor

Gårdagens projekt har gjort sig påmind hela dagen. Det var riktigt trögt att komma igång med någonting. Det är alltid ett inbyggt motstån att åka iväg för att införskaffa material som stjäl en hel del av projekttiden. Idag var det rätt skönt att kunna vila foten i bilen. Växthuset ska bestyckas med lite odlingslådor. Det blir 8 stycken lådor som mäter 2,3 meter gånger 30 centimeter till ytan och djupet blir 45 centimeter. Jag hann såga och skruva ihop tre lådor inna tiden hann ikapp mig. Resterande lådor får jag skruva ihop och måla under veckan. Jag har räknat med att kunna ha tre lådor utefter väggarna och två i mitten av växthuset. Det blir mycket tomat, men en hel del gurka också. Till varje låda hade jag tänkt att koppla in en fuktslang som ska kunna seriekopplas med nästa låda – allt för att underlätta bevattningen. En ställning ska också monteras för att kunna binda upp växterna efter behov. Alla lådor kommer stå på egna hjul så det kommer bli lätt att möblera om ifall man skulle vilja duka upp till fest när och om pandemin bedarrar.

En tuff dag för foten

När jag står och gör klart den sista vajern för skuggväven I växthuset kommer min fru in och har en fundering om det inte är bäst att göra iordning stallet idag, istället för nästa helg som planerat. Det är två boxar som ska tömmas på torv och containern för gödsel är nästan full. Vi gör väl ett försök! Ut med med alla höns och fram med traktorn. Egentligen hade jag planerat att göra klart bevattningssystemet till växthuset och kanske börja snickra ihop odlingslådorna, men det blir inte alltid som planerat. Det tog fyra timmar från start tills dess att bäddarna var urmockade  och högtryckstvätten kunde tas fram. Golvet var täckt med ankskit och packad torv som envist bestämde sig för att skvätta upp på väggar och inredning när det väl lossade. Under tvättningen kom grannarna förbi och undrade om det var fel på min traktor som stått utanför stallet med fylld skopa utan att ha rört sig tå närmare två timmar. Snällt och omtänksamt! Efter att jag äntligen var klar bytte jag från skopa till gafflar och körde in ny torv till alla fyra boxar. Efter tolv timmars stalltjänst har jag fått den motion som både jag, foten och min klocka klarar av.

Hinner inte skriva så mycket

Just nu händer det mycket här på gården. Mycket är faktiskt förvaltningsarbete, men det sker en del nyutveckling också. Jag har fått in ljud i växthuset, så nu kan plantorna få lyssna på P1, så de får lite skitprat när inte jag är där. Musikanläggningen kapslades in i en låda under växthuset. Det är fantastiskt skönt att kunna dölja det man inte vill ha uppe i växthuset. I övrigt har jag bytt skottkärrehjul, mockat ur två stallboxar tillsammans med min fru och satt magnetiska dörrstopp på växthusdörrarna. Idag har större delen av dagen gått åt till park- och trädgårdsförvaltning efter ett längre videosamtal med min trädgårdskonsulent. När rabatterna nere i Konungarnas dal skulle förberedas hittade min dotter och jag ett antal mandelpotatisar som övervintrat. Många var mosiga, men något kilo eller två är helt dugliga för konsumtion. Kryddlandet fick sig en uppfräschning med ogräsbekämpning och tuktning av de perenna kryddorna, som alla hade överlevt. Inne i växthuset blir det allt grönare. Nu är det hög tid att förbereda odlingslådor och bevattning. Idag är det premiär för tillagning av mat utomhus. Det blir marinerad fläskkarré tillsammans med rökt lammkorv och grönsaker i Muurikka. Jag passar på att uppdatera bloggen medan det tänds eld och förbereds nere i gropen som inretts med möblemang och krattats från löv och kvistar.

Omskolning och låtlistor

Jag får gem ig till tåls ett tag till. Än så länge kryper det flera grader under noll på nätterna och kuvösen fungerar fint. I veckan har jag dragit lite fasta nätverkskablar tvärs över ladans loft. Benen till trots har jag klättrat och balanserat på smala bjälkar mellan isoleringen som man gärna inte badar i. Nu ska vi kunna utöka nätverket till att täcka in ankhuset och Ankatraz om en övervakningskamera skulle komma på tal. Jag hade turen att få lite tomatplantor med mig när jag jag var hos en av mina kunder som råkar ha en av Uppsalatraktens bästa handelsträdgårdar. Direkt när jag kom hem fick jag omskola plantorna till egna krukor. Jag fick instruktionen att inte ge för mycket vatten, och gärna låte dem se lite vissna ut tills frostnätterna är över och de kan stå fritt i växthuset utan livsuppehållande hjälp i kuvösen. När jag stod inne i växthuset med fingrarna i jorden kände jag ett ökat behov av lite bakgrundsmusik, så idag har jag påbörjat installationen av högtalare. Det blir ingen egenbyggd rörföstärkare som i Nirvana eller HQ, jag är övertygad om att man ändå inte kommer kunna spela varken högt eller välljudande inne i vad som redan känns som en stor resonanslåda. Nu har jag ganska många saker på min önskelista till växthuset. Det ska bli fyra olika bevattningszoner som alla ska kunna styras med automatik. Jag har beställt slangar till IBC-tankarna, el-styrda ventiler och trådlösa relän som förhoppningsvis kommer i nästa vecka. Det som ska göras i helgen är att dra högtalarkabel och koppla in musik i växthuset. Det ska göras iordning runt ankhuset och stallet kanske får sig en uppfräschning. Kryddträdgården ska snyggas till och Konungarnas dal ska förberedas för säsongens grönsaker. Ja – just det, jag ska också leta efter lite bakgrundsmusik som passar till ett växthus också.

Köldskadade tomatplantor och Ankatraz

Jag måste tyvärr medge att smarta styrningar inte alltid går att lita på. Igår när jag installerat lamporna i växthuset gjorde jag några justeringar i styrprogrammet och glömde att ge ingångsvärden till temperaturstyrningen när jag startade om servern. Detta resulterade tyvärr i att värmeslingan inte försökte värma förens det blev noll grader, och ventilationen försökte hålla temperaturen på noll grader den också. En hel natt runt noll grader dödade i princip alla tomatplantor. Det är bara att börja om och försöka justera bristerna i styrprogrammet. Nåja – första året med växthus är ett läroår sägs det. Ankgården är nu säkrad från flyktförsök och får det passande namnet Ankatraz. Det är inte bara rymningssäkert, det är också säkert när det gäller intrång. Råttor och illrar tar sig gärna in under huset och gnager sig in för att tjuva ett ägg eller dödar en ouppmärksam fågel. En lucka och en ramp förbinder numera ankhuset med rastgården. Färgen hade knappt torkat innan de första gästerna flyttade in. Det var ett äventyr att flytta alla fåglar. Gässen, kalkonerna och till sist ankorna. Nu kan stallet äntligen rengöras. Men det får vänta till nästa helg.

Stening och stämining

Men oj vad bra det kan bli ibland! Dottern L och jag har varit igång hela dagen om än att den började lite sent. Jag hade svårt att sova inatt så några timmars sömn på soffan under förmiddagen gjorde att jag kom igång något senare än planerat. Jag varvade el-installation med att samla stenar och placera dem runt ankhuset ut mot gården. Stenarna ska förhoppningsvis göra så att ankorna inte får för sig att gå under huset och fastna. Lamporan i växthuset blir verkligen bra. Naturligtvis går de att styra från mobiltelefonen. Vem hade kunnat tro något annat? När jag ändå var i växthuset passade jag spå att så lite koriander som används emellanåt i hushållet. Tomaterna och basilikan håller på att kämpa sig upp. Kuvösen fungerar över förväntan. Det är så skönt att kunna odla och ha plats samtidigt. Några bilder får säga fler ord än vad jag kan förmedla.

Aprilväder

Vilken besvikelse man möttes av på morgonen. Det blev ganska snart vitt överallt och temperaturen kretsade kring nollstrecket. Det dröjde fram till två på eftermiddagen innan jag drog på mig dubbla underställ och en extra jacka för att eventuellt börja med det som egentligen var planerat för dagen. Efter att ha använt hackan för att göra en fåra för nätet där det inte redan var grävt gjorde att jag fick upp flåset. Att försöka trängas med träd och bitvis klättra i dem bjuder på motstånd när man inte har full känsel i foten. Under arbetets gång kom grannen Ö för att inspektera. Det visade sig att han har problem med ett diskbråck, så nu är det svårt att be om hjälp om det skulle behövas. Tillsammans kanske vi kan ta oss ann våra gemensamma utmaningar – han har ju sin traktor, och jag har min envishet att ta till. Jag kom så långt att nätet tog slut när det återstod tre sektioner och mörkret borde sitt intåg. Nu är siktet inställt på att under veckan kunna omplacera ankorna. Jag tror att det blir en ganska lugn vecka på jobbet, så jag kanske han smita hem lite tidigare.

 

Andra strykningen och nät över ankgården.

Igår fick jag hjälp med att måla av J och L som kände att de behövde göra något annat än att jäsa inomhus. Det var snabbt avklarat när vi väl kom igång. Efteråt fick jag lite tid till att så tomater och basilika. Det blir ganska många plantor, men det man inte kan ta hand om själv kanske man kan byta mot några förgroddade potatisar från Frankrike. Idag fortsatte arbetet ute vid ankgården. L och jag jobbade på ganska bra och fick allt spänt och bra. Inga skrynklor och skarvarna blev bättre och bättre. Jag hade tänkt ta ett flygfoto, men det blåser så förbaskat, och en pilot med ansvar ger sig inte ut i osäkert väder. De runda stolparna kom jag på att de skulle försvåra uppsättning av putsnätet, i alla fall om man vill få det snyggt utan bucklor. Problemet rundades med att sätta upp några reglar som man kan fästa nätet på. Imorgon fortsätter arbetet om vädret tillåter. Det har lovats lite snö och regn på morgonen fram till klockan 11, så det finns en chans att jag ska hinna klart så att ankorna kan flytta ut från stallet.

Hinner inte skriva

När väder, tid och ork tillåtit har jag ökat tempot rejält på att beta av delmoment i alla gemensamma och egna projekt som för tillfället finns på “önskelistan”. I veckan använde jag två dagar till att konstruera ventilationsautomatik till kuvösen. Allt gick bra utan missöden eller större förändringar i konstruktionen. Jag har ägnat mycket tid till att göra det så enkelt och säkert som möjligt. Några av kraven från egen del har varit att det inte ska vara rackigt samtidigt som man inte ska behöva skruva eller ägna tid till att ta bort locken vid behov. Med två stycken WiFi-anslutna relän och två mekaniska kan jag styra kolven att öppna eller stänga vid olika temperaturer. Nu är den inställd på att öppna vid 20 grader vilket verkar vara den magiska temperaturen då växthuset och kuvösen har samma temperatur båge på morgon och kväll. Vi måste sätta skuggväv i växthuset då temperaturen stiger upp mot 30 grader, och varmare lär det bli i sommar. Ankgården börjar ta form. Jag fick föra en speciallösning för att kunna fästa upp taknätet på ett bra sätt. Det tog en kväll i anspråk att få till. Idag byggde jag ramen till dörren och målade allt. De blåa stolparna fick jag måla med en passande färg i faluröd kulör och resten av det dränera målades med traditionell slamfärg. Redan efter första strykningen ser det riktigt bra ut. Efter måleriet var det hög tid att förbereda en plats i växthuset som “pysselhörna”. Jag hade redan tidigare tagit upp det överflödiga bordet från arbetsrummet när det gjordes om. För någon vecka sedan satte jag sarger vid kanterna för att kunna skyffla jord utan att det dräller ner på golvet. Vi får se hur det fungerar. Nu väntar ett antal sålådor och krukor på att fyllas med jord och frön.